Yapay ışık, yaşamlarımızda devrim yaptı. İstediğimiz zaman istediğimiz yerde çalışabiliyoruz ve bu durum elbette daha verimli olmamızı sağladı. Ama, yapay ışık bizi daha sağlıklı da yapıyor mu? Sağlıklı, verimli bir yaşam ritmi için gün ışığında doğal değişikliklere ihtiyacımız var. Zayıf ışıkta kapalı mekânda, çalışmak yorulmamıza, bunalıp halsiz hissetmemize neden olur.
Gün ışığının az girdiği ofisler, karanlık toplantı salonları ile gece geç saate kadar yapay ışığa maruz kalmak – modern toplumumuzda her geçen gün doğal ortamımızdan biraz daha kopuyoruz. Gün ışığı, biyolojik ritmimiz için en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Gün ışığı eksikliği, gündüz / gece ritmimizin (“iç saatimiz”) ciddi ölçüde bozulmasına yol açıp performansımızla genel sağlığımızda büyük tahribata neden olur.
Modern çalışma ortamlarına yönelik aydınlatma çözümleri masa başında, bilgisayar başında ve fabrikalarda yaratıcı düşünce ile yüksek seviyede konsantrasyonu teşvik edecek şekilde tasarlanmalıdır. İnsan merkezli aydınlatma, insanı ve insanın doğal ışık ihtiyacını odak noktasına yerleştirmektedir. Esnek, sağlıklı ve etkili.
Doğru zamanda doğru ışıkla insan merkezli aydınlatma (HCL), görsel, biyolojik ve duygusal etkileriyle doğal gün ışığındaki değişiklikleri simüle eder. Bunu başarmak için armatürler uygun ışık profilli bir akıllı kumanda sistemi ile kumanda edilmektedir.
Renk sıcaklıkları ve aydınlatma gücü seviyeleriyle, insan merkezli aydınlatma (HCL) doğal gün ışığını insan sirkadiyen ritmi (“iç saatimiz”) için pozitif bir destek sunacak şekilde simüle edebilir. Örneğin nötr veya soğuk beyaz ışık, sabahları enerji verebilir. Sıcak beyaz ışık ise rahatlatıcı ve akşam için idealdir. HCL sağlığı, mutluluğu ve performansı destekler.
HCL, sahip olduğunuz en değerli kaynak olan çalışanlarını teşvik eder ve destekler. Bu durum verimliliklerine yansır.
Source: At Kearney, Quantified Benefits of Human Centric Lighting, (2015)
Ortak projelerden konuşmak ister misiniz? Bilimsel konulardan bahsetmek ister misiniz?